Ambisiøs plan for klimaforskningen

Photo: Erlend Hermansen
(03.02.10) Regjeringens utvalg Klima21 vil tilføre klimaforskningen 1 milliard kroner årlig innen 2015. Utvalget trekker frem polarforskning som et viktig satsningsområde.
Av: Erlend Hermansen/Christian Bjørnæs
Photo: Erlend Hermansen


Leder av Klima21, Siri Hatlen, presenterte 1. februar utvalgets anbefalinger for forskningsminister Tora Aasland.

– Norsk klimaforskning er underfinansiert og overføringene er preget av uforutsigbarhet og kortsiktighet. Den er fragmentert, lite koordinert og har dårlig gjennomslag hos beslutningstakere, sa Hatlen. 

Økning på 1 milliard

For å bøte på dette vil utvalget tilføre 1 milliard kroner i friske midler til norsk klimaforskning innen 2015. Følgende budsjettvekst foreslås for disse områdene: 

  • Klimasystemet: økes til 250 mill. kroner per år innen 2015
  • Klimaendringer – konsekvenser og tilpasninger: økes til 250 mill. kroner per år innen 2015
  • Reduserte klimagassutslipp: økes til 500 mill. kroner per år innen 2015 

I tillegg skal finansieringen gjøres forutsigbar og langsiktig blant annet ved å opprette flere store programmer og nye forskningssentre. I dag finansieres store deler av klimaforskningen gjennom prosjekter der instituttene konkurrerer om tildelinger. I fremtiden vil utvalget ha en bedre balanse mellom konkurranseutsatte og institusjonsrettede satsninger.

Polarforskning viktig satsningsområde

Utvalget ble opprettet som følge av klimaforliket og marsjordren var å foreslå hvordan regjeringen skulle prioritere forskningsinnsatsen. iAOOS-forskeren Marit Reigstad har sittet i styringsgruppen i utvalget. Polarforskning blir generelt trukket frem som et viktig satsningsområde

En av de klare anbefalingene fra utvalget er ”forskning for å øke kunnskapen om klimaendringer i Arktis, og hvordan de påvirkes av og influerer på globale klimaendringer.”

Videre anbefaler utvalget helhetlig forskning på konsekvenser, nærmere bestemt ”tverrsektoriell og sektorspesifikk forskning for å identifisere og se sammenheng i konsekvenser av klimaendringer på natur, samfunns- og næringsinteresser og samtidige endringer i andre miljøforhold.”

Utvalgtet identifiserer også et tydelig behov for å videreføre innsatsen fra Det Internasjonale Polaråret. I rapporten står det å lese: ”Forskningskompetanse som er bygget opp gjennom satsinger som for eksempel Det internasjonale polaråret, må ivaretas, videreutvikles og gis forutsigbarhet.”  (…) ”Opptrappingen må starte i 2011 for å opprettholde etablert forskningskompetanse på nøkkelområder.” 

Vil ha Klimaråd

Utvalget peker også på behovet for bedre koordinering, tydeligere arbeidsdeling og økt samarbeid mellom de ulike forskningsmiljøene.

For å gi klimaforskningen større gjennomslag foreslår Klima21 at statsminister Jens Stoltenberg oppretter et klimavitenskapelig råd hvor forskere, regjeringen og sentrale politikere møtes for dialog og kunnskapsdeling.

Forskningsministeren kunne verken garantere at Stoltenberg ville følge rådet eller at regjeringen ville øke støtten med en milliard kroner.

– Finansministeren har vært klar på at vi må spare. Jeg vil studere anbefalingene nøye og komme tilbake til hvordan regjeringen skal følge opp rapporten, sa Tora Aasland.

Last ned rapporten fra Klima21