I 2007 slo forskerne alarm. Isutbredelsen var da på sitt laveste siden målingene startet i 1979. I fjor var isutbredelsen på sitt nest laveste nivå etter 2007 rekorden, og årets isutbredelse går inn på en tredjeplass. Dette betyr imidlertid ikke at isen er i ferd med å bygge seg opp igjen, snarere tvert i mot.
-2007 var en ekstremsituasjon. Årets lave isutbredelse bekrefter den langsiktige nedadgående trenden vi har sett i Arktis de siste tiårene, sier prosjektleder i iAOOS Norway, Cecilie Mauritzen.
54 000 kvadratkilometer smeltet hver dag
De første to ukene i august minket isdekket i Arktis mindre enn i samme periode i 2007 og 2008.
Fra 1. – 17. august minket den arktiske havisen med en gjennomsnittlig fart på 54 000 kvadratkilometer per dag, skriver Forskning.no.
Til sammenlikning forsvant isen med en fart på 91 000 kvadratkilometer per dag i samme periode i 2008, mens det tilsvarende tallet i bunnåret 2007 var 84 000 kvadratkilometer per dag. Smeltingen varierer sterkt med de lokale værforholdene i Arktis fra år til år.
Når smeltingen nådde toppen i minimumsåret 2007 var det totalt rundt én million kvadratkilometer mindre is enn det er i Arktis nå, i følge Forskning.no.
-Selv om dette tallet får det til å høres ut som det er mye mer is i år, er det likevel viktig å huske at årets isdekke ligger hele 1,28 millioner kvadratkilometer under minimums- gjennomsnittet for årene 1979 til 2008, sier Mauritzen.
Vinden omdirigerte isen
Havisens utbredelse når hvert år sitt minimum i midten av september. Hva dette minimum til syvende og sist blir avhenger av vindforholdene om sommeren.
I juni og juli skapte et høytrykksmønster vinder som bidro til å dytte is ut av de sibirske kystområdene, i tillegg til å sørge for klar himmel og høyere temperatur som bidro til smelting.
Mot slutten av juli endret mønsteret seg. Et høytrykkssystem har den siste tiden vært sentrert over Barentshavet, og et lavtrykk sentrert over Laptevhavet (nord for utløpet av Lena i Sibir). Dette mønsteret har ført til vind som omdirigerer bevegelsen på isdekket, og dytter iskanten ut mot den sibirske kysten, i følge Forskning.no.
-Dermed ble isen spredd utover i siste liten, noe som bidro til at vi ikke nådde en rekordnotering, sier Mauritzen.
To viktige og usikre brikker: flerårsis og istykkelse
Flerårsis er is som blir liggende over flere smeltesesonger. I 2007 var det mye mindre flerårsis som overlevde til neste vinter. Flerårsisen ble altså mindre i utstrekning, og forskerne lurte på om flerårsisen ville klare å bygge seg opp igjen.
I følge Forskning.no begynner flerårsisen nå å komme seg igjen, men isen i Arktis har over de siste tiårene samtidig blitt mye tynnere.
Istykkelse er en viktig brikke i is-puslespillet, men forskerne har en utfordring med å få til gode målinger. Grunnen til dette er at man ikke har like gode metoder som for eksempel når det gjelder isutbredelse, som man kan måle relativt enkelt med satelitt.
-Istykkelse er en av jokerne i forståelsen av mekanismene i Arktis. I løpet av Polaråret har det blitt gjort forbedringer i både målemetoder og modeller som forhåpentligvis kan hjelpe oss med å bedre vår forståelse av dette i fremtiden, avslutter Mauritzen.