Nytt år med ekstremt lite is i Arktis

(16.09.08) Isutbredelsen i Arktis i 2008 slo ikke bunnrekorden fra 2007. Men det er ikke langt i fra.
Av: Erlend Hermansen
Credits: Ocean and Sea Ice Satellite Application

12.september 2008. Credits: Ocean and Sea Ice Satellite Application 12.september 2007. Credits: Ocean and Sea Ice Satellite Application

Isutbredelsen passerte minimumspunktet for 2008 den 12. september, og nå har en ny vinter begynt i Arktis. Isutbredelsen ble større enn bunnåret i 2007, men likevel mindre enn i 2005, som er året med nest minst isutbredelse. Dette plasserer årets isutbredelse på en andreplass siden målingene begynte i 1978.

- Dette er som forventet, vi har siden i sommer hatt prognoser som har pekt i denne retningen, sier iAOOS-leder Cecilie Mauritzen.

Følg oppdaterte observasjoner her

Et av hovedformålene med Polaråret generelt og iAOOS-prosjektet spesielt er å gi forskerne og samfunnet bedre oversikt over havisen i Arktis, hvordan den smelter og fryser til, og hva som påvirker dette. Utstrakt bruk av ny teknologi gjør at forskerne gjør store fremskritt i forhold til nøyaktigheten i prognosene.

Årets lave isutbredelse vil uansett ha konsekvenser, selv om det ikke ble en ny bunnrekord.
- Jo lavere isutbredelsen er, jo mindre is fryser til neste vinter, og slik kan vi få en spiral der det ene året danner et stadig dårligere utgangspunkt for det neste. Stadig mindre og tynnere is vil etter hvert føre til isfrie somre, sier Mauritzen.

Nedsmeltingen drives i hovedsak av solforhold, lufttemperatur, havtemperatur og transport av is ut av Arktis. En interessant observasjon som i disse dager publiseres av forskere ved Bjerknessenteret i Bergen, er at istransporten ut av Arktis har økt gradvis de siste fire årene.

- Men uten at isen var blitt tynnere over mange år ville ikke dette skjedd, sier Mauritzen.

- Isen driver normalt sett mot Atlanterhavet gjennom Framstredet. Over tyve-tredve år har isen i Arktis blitt tynnere, noe som gjør den mye lettere å flytte på enn tykk is. I fjor sommer opplevde vi sterkere vinder enn normalt over Arktis fra Stillehavssiden mot Atlanterhavssiden, noe som dyttet isen enda hardere enn normalt mot Atlanterhavssiden, fortsetter hun.

- Det den nylig publiserte studien viser er at mye av den "dyttede" isen i
2007 faktisk ble dyttet ut av Arktis mot Grønlandshavet og Nordatlanteren, der den nødvendigvis måtte smelte fordi det er varmere der. Årets situasjon har vært annerledes - i år har isen forsvunnet i større grad på kanadisk side. Forskerne vil nok snart forklare oss hvorfor årets isutbredelse ble som den ble. Men hovedbudskapet er at isens tykkelse og utbredelse er inne i an kraftig negativ trend, avslutter Mauritzen.