Tara frigjort fra isen

Photo: Tara expeditions
(24.01.08) Skonnerten Tara som har vært innefrosset i polisen siden september 2006, ankommer Longyearbyen torsdag 24. januar. Om bord befinner nordmannen Audun Bjørkedal seg.
Av: Christian Bjørnæs
Foto: Tara expeditions

Tara har gjennomført samme ferd gjennom polhavet som Nansen gjorde med Fram i 1893. Mens Nansen brukte tre år, har Tara tilbakelagt omlag samme distanse på 16 måneder, det vil si dobbelt så fort.

Les mer om Tara.

- Dette viser at isen har beveget seg mye hurtigere gjennom polhavet enn i Nansens tid, forklarer Sebastian Gerland ved Norsk Polarinstitutt. Han konstaterer at isen som dekker polhavet, i gjennomsnitt har blitt yngre den siste tiden.

- Isen fornyes hele tiden, nå lever den bare noen få år før den smelter. Det har blitt mindre av den mer robuste flerårsisen og isen som fryser til i løpet av vinteren vil være mer sårbar for varme sommertemperaturer, solstråling og varmt havvann, forklarer Gerland.

Forskerne vet ennå for lite om hvorfor og hvordan Arktis endres.

- Til nå er det aldri blitt gjennomført systematiske målinger av tilstanden og endringene i de arktiske områdene. Derfor kan ikke forskerne anslå nøyaktig når for eksempel all isen i Arktis vil smelte om sommeren, skriver Taraforskerne i en artikkel som nettopp ble publisert i Eos, tidsskriftet til American Geophysical Union.

Tara er flaggskipet i DAMOCLES, et EU-prosjekt som skal kartlegge endringene i Arktis. Skipet har i løpet av ferden gjennomført banebrytende vitenskapelige observasjoner av havet, isen og atmosfæren rundt Nordpolen.

Les mer om DAMOCLES.

Dataene fra Tara vil gi forskerne materiale å jobbe med i mange år fremover og skal sette dem i bedre stand til å forutsi konsekvensene av et varmere klima i Arktis. Leder av FNs miljøprogram, Achim Steiner, roser innsatsen til mannskapet.

- Det viktige vitenskapelige arbeidet som er gjennomført vil bidra til bedre å forstå de negative konsekvensene et varmere klima vil ha for miljøet i Arktis, sier Steiner.

Selv om Tara er en sentral del av DAMOCLES, vil data fra skipet også bli brukt av andre forskerne.
- Tara er også et element i iAOOS Norway, dermed vil vi dra nytte av informasjonen som er samlet inn om bord, forteller Gerland.

Les mer om iAOOS.

Da Tara løsnet fra isen tirsdag 21. januar om lag 30 mil nord for Jan Mayen hadde seilbåten tilbakelagt 500 mil gjennom isen.

- Om bord minnes vi allerede alt vi har fått oppleve, se og ta på. Synet av nordlys, månen og stjerne, alle situasjonene som oppstod og isen som gjorde det mulig å arbeide, leve og gå på havet, forteller Vincent Hilaire som er om bord.

Både DAMOCLES og iAOOS er en del av Det internasjonale polaråret som arrangeres fra 2007 til 2008 og som koordinerer tidenes største forskningsinnsats i polområdene.

Les mer om Polaråret.