Unikt måleutstyr sjøsatt i Norskehavet

Photo: Frode Høydalsvik
(06.08.08) En «Seaglider» svømmer langsomt rundt i Norskehavet mens den sender informasjon om temperatur, saltinnhold, oksygeninnhold og havstrømmer til forskere på land.
Av: Erlend Hermansen
Foto: Frode Høydalsvik

Den 3. juli ble Seaglideren sjøsatt utenfor kysten av Nordland med god hjelp fra kystvaktskipet KV Stålbas.

Se video fra utplasseringen her.

-I sterk kontrast til det utrolig dårlige været vi hadde i februar, kunne forholdene på denne turen knapt vært bedre, sier Frode Høydalsvik fra Meterologisk Institutt. 

-Dette er et sensitivt instrument, og ved forrige forsøk fikk vi det ikke til å fungere ordentlig. Men nå fungerer det utmerket, og vi får inn virkelige interessante data, fortsetter Høydalsvik.

En Seaglider er en torpdoformet robot som beveger seg rundt i havdypet. I stedet for å bevege seg ved hjelp av en propell, pumper Seaglideren opp en ballong som endrer oppdriften. Energimessig er denne måten å bevege seg på fordelaktig. Selv om Seagliderens fart er liten, omtrent en halv knop, kan den være ute i havet i månedsvis og tilbakelegge store avstander.

Seaglideren gir forskerne data om temperatur, saltinnhold, oksygeninnhold og havstrømmer. For øyeblikket befinner den seg vest for den flytende værstasjonen Mike, som ligger fortøyd i Norskhavet. Seaglideren fjernstyres av Craig Lee ved Ocean Physics Department ved University of Washington, der den ble konstruert. Prisen for en Seaglider er hundre tusen dollar.