Været har blitt varmere (opp i 5 minuNå har vi ligget her ved vårt store isflak i tre dager, og alt går som smurt.sgrader midt på dagen, noe som faktisk føles tropisk). Helikopteret har flotte forhold for flyvninger innover på shelfen, ismålingene fortsetter på ”land”, og biologene holder på for fullt.
En av disse biologene heter Jonas Thormar, og han er fra Zoologisk Museum i København. Han samler på små krepsdyr (ala tanglopper) som lever på undersiden av sjøisen. Det finnes fem slike arter, og de er mellom 5 mm og 5 cm lange. Han fanger dem på to forskjellige måter: 1) med feller med agn oppi (agnet er kylling eller indrefilet, så det er kanskje ikke så rart at isbjørnen har vist interesse), og 2) med en slags støvsuger som suger opp alt som kommer i dens vei. For å bruke støvsugeren må Jonas dykke, og det er han aldri lei seg for. Men dykking her inne i isen krever mye større sikkerhets- foranstaltninger enn i åpnere og varmere farvann, så her står heldigvis mannskapet klar med flere back-up dykkere.
Krepsdyrene blir enten lagt i alkohol for fremtidig DNA-analyse, eller de blir frosset ned i flytende nitrogen, noe som gjør at dyras fettstoffer beholdes for fremtidig analyse.
En av de minste artene som Jonas leter etter ble funnet første gang i 1959, og den ble deretter ikke sett før for tre år siden. Så dette viser at man må være ekstremt nøyaktig og observant i dette gamet. Her på toktet har Jonas funnet 20 av denne arten (Pleusymtes Karstensi).