På full fart mot Longyearbyen fra 77 grader nord og 6 vest. Siste dag på isen! Vi forlot vårt kjære, ti kvadratkilometer store isflak klokken syv i kveld. Vi har vært her i seks dager nå, og til fulle utnyttet flaket til biosfærisk og kryosfærisk forskning. Kryosfære er et generelt ord for frossent vann i vårt klimasystem, og det is-fysikerne har sett på her er isens masse og energibalanse, begge deler ekstremt viktige klimaparametere.
Sebastian Gerland har ledet isfysikk-gruppen, som har samlet inn data både i og under våre store isflak, og også fra helikopterturene. Foto: Cecilie Mauritzen
Isflaket lå på Grønnlands kontinentalsokkel, og vanndypet under oss var tre hundre meter. Dette er et veldig grunt område, men strukturen i vannmassene som strømmer sydover under isen er utrolig komplisert og mangfoldig. Det samme er det biologiske livet.
Vi satte i dag sammen en foreløpig rapport om funnene på toktet, og den kan du finne her. Vi regner med å være i Longyearbyen søndag morgen, og resten av toktet går med til å pakke ned det rikholdige arsenal av utstyr vi har brakt om bord, samt til å prøve å komme oss ut av kjeledresser og flerfoldige lag med ull. Avslutter med en liten filmsnutt fra seilasen østover fra siste stasjon.