iAOOS Norway post-doc Yoshie Kasajima på tokt

Yoshie og toktleder Kjell Arild Orvik med det nye instrumentet PIES.
(22.10.07) Yoshie Kasajima kom til Norge som utvekslingsstudent mellom Norge og Japan, og har siden blitt en del av Norges forskermiljø med klima som felt. Denne uken var hun medlem av teamet som dro ut på tokt i Norskehavet med Håkon Mosby.
Av: T. Randen
Foto: T. Randen

Med på tokt med Håkon Mosby er forskere fra Universitetet i Bergen, herunder Yoshie Kasajima - som tidligere i år ble tildelt en post-doc stilling ved Universitetet i Bergen i forbindelse med iAOOS Norway. Hun skal blant annet jobbe med Pressure Inverted Echo Sounder (PIES) – et nytt instrument som ble utviklet ved University of Rhode Island, USA. Instrumentet har blitt brukt flere steder i verden, men i norsk sammenheng vil dette bli første gang. Instrumentet vil bli satt ut ved ytterkanten av Svinøysnittet en gang i løpet av de neste 6 månedene.

PIES blir stående flere år på havbunnen og måler tidsperioden lyd bruker til å nå overflaten fra bunnen av, og ned til havbunn igjen (Vertical Acoustic Travel Time=VATT). Instrumentet sender lydsignal en gang per døgn. Forskere vil to ganger i året hente data fra instrumentet. Rådata lagres i memory cards i instrumentet, disse samles når instrumentet tas opp om fire år. Med disse rådata kan man se bølgeaktiviteter og dens kobling med forandring av fronten/Atlanterhavsvannet.

Yoshie kom til Norge som utvekslingsstudent mellom Norge og Japan, og studerte et år ved Norges Firskerihøgskole. Hun jobbet på et EU klima prosjekt ved Norsk Polarinstitutt i 1997, og siden vært involvert i flere klimaprosjekt. I 2002 flyttet Yoshie til Bergen og startet å jobbe på Bjerknessenteret. Hennes doktorgradsavhandling var om topografiske bølger i det Nordiske hav, noe som nødvendigvis ikke er direkte knyttet til klimaforskning. Men Yoshie satset på å koble mindre skala aktiviteter til globale fenomen for å forstå hele systemet, herunder bølger. I forbindelse med iAOOS Norway var hun også med på KV Svalbard toktet tidligere i år.

Det blir spennende å se hvilke data vi får tilgang til når PIES er plassert ut i Svinøysnittet.