Utfordrende oppgaver i et stort Linux-miljø på Blindern, Oslo

Meteorologisk institutt har 80 IT-medarbeidere som utvikler og drifter løsninger for innsamling, prosessering og formidling av værinformasjon. Målet er at alle i Norge kan sikre seg mot værets herjinger.

Helst bruker instituttet standard fri programvare som Ubuntu, PostgreSQL, Varnish, Tomcat, Apache, KVM, Cfengine og Graphite.

I tillegg utvikler vi egne tjenester og applikasjoner i Perl, C++ og Java. Basis er vanligvis komponenter som også er fri programvare som Proj4, Boost, Solr og Catalyst.

Utfordringer

Hvordan levere ut varsler for et vilkårlig sted i verden ut fra et datasett som blir oppdatert flere ganger i døgnet? Hvordan håndtere at datasettet år for år blir større på grunn av høyere oppløsning på modellene?

Hvordan håndtere uforutsigbar last fra en åpen tjeneste som yr.no?

Hvordan unngå at noen blir oppringt utenom arbeidstid på grunn av feil? Er det mulig å få så robuste løsninger at ingen trenger å være på jobb på natta for å passe på?

Hva er godt nok for våre samarbeidspartnere som selv har et operativt ansvar for samfunnet?

Vi henter randverdier, laster opp målinger til tungregnemaskina, kjører værmodellen, henter ned resultatene og kjører postprosessering. Våre folk utvikler og drifter verktøyene til meteorologene, lager produkter og formidler til brukerne.

Et mål er stadig mer robuste løsninger slik at vi kan bruke minst mulig tid på drift. En del av løsningen er god dialog mellom utvikling og drift, testing og hyppige leveranser.

Sentralt plassert

Rett ved Blindern og Forskningsparken og bare sekunder å gå fra holdeplass for T-bane og trikk.

Utviklerne sitter for det meste i Forskningsparken sammen med forskerne. De fleste andre i IT-miljøet holder til i byggene på Blindern. Her er det sykkelbod med lås, tilgang til dusj, ladeplasser for el-bil og egen kantine.

Det tar sekunder å gå fra holdeplassen Forskningsparken. Der stopper både T-bane 3, 4 og 6, og trikk 17 og 18. Når de bygde stasjonen tok de litt av plenen til instituttet, så det er lett å finne oss.

Nærheten til Forskningsparken og UiO forenkler samarbeid og videreutdanning for den som vil.

Adressa vår er Henrik Mohns plass 1.

Se kart på Finn, Gule Sider eller Google.

Flere notater

Utvikling skjer for det meste i Perl, C++ eller Java under Linux.

I tillegg er det mye bruk av PostgreSQL og annen fri programvare. Les mer

På dagen@ifi

IT-divisjonen på stand på dagen@ifi. Møt oss på stand og hør mer om hvordan det er å jobbe på MET, hva vi gjør på jobb, om vår åpne datapolitikk, at vi stort sett bruker fri programvare, at vi selv utvikler åpen kildekode, at vi har hårete utfordringer, og mye mer.. Les mer

Bruke Hadoop for analyse av loggfiler

På brannmuren kjører vi full audit log på all trafikk. Dette gir store logger. Noe vi til å begynne med ikke tenkte på var at meldingene først går igjennom en buffer på brannmuren. Denne bufferen kan gå full slik at vi mister meldinger. Da må vi i såfall øke størrelsen på bufferet (om det går) eller slå av "full audit log". Les mer

Lag deb-pakke for proprietær programvare

Det å lage pakker som kan brukes under Debian eller Ubuntu er kanskje mindre arbeid enn du tror. Fordeler er støtte for avhengigheter, installasjon og scripting. Les mer

Creative Commons-lisens
Sidene er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse 3.0 Norge lisens.